www.superbowl.no

NFL-bloggen

03-02-2013
Super Bowl Sunday!
Super Bowl Sunday! Endelig er dagen her som vi har lengtet etter, og om noen få timer skal Ravens og 49ers skrive historie. Superdome i New Orleans vil være pakket til randen, og kontrastene fra Katrina vil være enorme. Dette blir en gledens dag i Louisiana, og for de to lagene som har kommet til finalen blir det et uforglemmelig sirkus.

Dette er høytidsdagen som topper både thanksgiving, Halloween, christmas day og samtlige bursdager i året. Det er mat, fest, stemning, familie og fotball. Og musikk. Beyonce, like godt. Legg til noen jetfly, en nasjonalsang med gåsehudgaranti, og reklamesnutter verdt 20 millioner i halvminuttet og det begynner å ligne en finale. Det viktigste gjenstår allikevel: Hvem vinner? Det er det alle lurer på, og personlig kan jeg ikke huske en Super Bowl med et jevnere utgangspunkt. Bror mot bror, forsvar mot forsvar, quarterback mot quarterback, angrep mot angrep, special teams mot special teams – lykke til med å finne svakheter hos motstanderen her. Lagene er usannsynlig like når det kommer til styrkeforholdet, og da blir det dagsform, nerver og den lille x-faktoren som kalles tilfeldigheter som avgjør det hele.

Vanligvis er Superdome en arena der man knapt kan høre sine egne tanker. Who dat-fansen til Saints er høylytte, men det er stor forskjell på et Super Bowl-publikum og hjemmefansen til et lag. I natt vil det bli en salig blanding av fans, vip, sponsorer og presse, og trykket vil nødvendigvis bli mindre enn ellers. Det kan bety mye for quarterbackene som i større grad vil høre og bli hørt.

NFL-bloggen har tidligere tatt for seg kampen mellom Joe Flacco og Colin Kapernick. Stikkordet er jevnt. Forsvarsduellen har jeg også sett nærmere på. Enda jevnere. Når det gjelder recievere er det fryktelig jevnt, med Crabtree og Boldin som de to mest patente på henholdsvis 49ers og Ravens, men også på bakken (Gore vs Rice) og i mellomrommet (Davis vs Pitta) er det jevne utøvere på hvert lag. Hva vil da bli utslagsgivende? I større grad enn runningback mot runningback handler Super Bowl om matchups på selve banen. Her har 49ers en fordel, for med det som har vært ligaens beste run defense de siste to årene vil Ravens etter alt å dømme få problemer med å sope inn mange poeng langs bakken. De må variere, og det betyr å få i gang Flacco, Pitta, Boldin med flere – og det øker nødvendigvis risikoen for feil. Veldig ofte er det personlige feil som blir utslagsgivende i en finale. En interception eller en fumble kan være skjebnesvangert, og gjør man først en feil er det måten man responderer som viser hva slags karakter man egentlig har.

Med dette utgangspunktet er det nesten umulig å tippe en vinner. Ravens sterkeste seierskort heter Ray Lewis. Ikke fordi han som spiller kommer til å avgjøre kampen – det har jeg ikke stor tro på – men fordi han betyr så enormt mye for medspillerne. De kommer til å spille for Ray, og ingen kommer til å forlate banen uten å ha blødd, svettet og lidd for nummer 52. Det kan være helt avgjørende i en kamp der detaljene vil avgjøre alt.

Følger man tradisjonell NFL-analyse skal egentlig Flacco og Ravens vinne fordi han er den mest typiske pocketpasseren. Han kan stå i lomma, finne sin mann og komme uskadet frem til neste down. Det er risk managment-tankegang, konservatisme og historie som taler for Flacco – og stort sett vinner den klassiske quarterbacken over den utradisjonelle, ”moderne” motstanderen. I kveld tror jeg dette vil endre seg.

Colin Kaepernick virker så uredd, og på mange måter så urutinert, at han møter denne utfordringen uten å blunke. Unngår han å bli skadet tror jeg ikke Ravens finner noe lovlig vis å stoppe ham på. Mot Broncos var egentlig Ravens nede for telling, men dårlig forsvarsspill og noe helt usannsynlige Hail Mary-pasninger fra Flacco gjorde at Peyton Manning måtte til Pro Bowl på Hawaii i stedet for Super Bowl i New Orleans. Jeg tviler på om 49ers vil tillate Ravens å gå i det samme ”bakrommet” en gang til. De har hatt to uker på å gjøre hjemmeleksen sin, og hvis Flaccos deep ball senker San Fransisco har ikke Jim Harbaugh og kompani gjort jobben sin.

Jims mentalitet er også en x-faktor som kan slå positivt ut for 49er i natt. Han er litt mer direkte, punch og aggressiv enn sin bror, og i en finale kan det være nok til å fyre opp troppene. Han mister ikke hodet selv om han blir fryktelig engasjert, men duellen mellom Jim og John er også en av ligningens mest interessante, ukjente faktorer. Dette kan bli Ray Lewis’ perfekte svanesang, og en bekreftelse på at Ravens rutinerte mannskap traff toppformen da det gjaldt som aller mest – eller det kan bli Colin Kaepernicks kveld, og muligens begynnelse på en ny storhetstid for San Fransisco 49ers, med et system som for kort tid siden ble fordømt i NFL. Jeg går mot strømmen i år, og tipper at det utradisjonelle, nye, unge og uforutsigbare slår det etablerte, trauste, gjennomprøvde og favoriserte.

Colin Kapernick blir kampens MVP, og 49ers vinner 27-17.

Ha en suveren NFL-natt!

LES OGSÅ:

- Forsvar vinner mesterskap

- Kaepernick eller Flacco?

- Bror mot bror i finalen