www.superbowl.no

NFL-bloggen

04-02-2013
- En drøm uten strøm

Først av alt: Gratulerer, Baltimore Ravens!

Dette kan ha vært finalen over alle finaler. Følelsen i kroppen tilsier at dette er noe man kanskje ikke får se igjen noensinne. Bror mot bror ble mer dramatisk enn noen kunne ane, og til slutt ble det storebror John som stod igjen som seierherre i Superdome. Men jammen fikk han kamp om Vince Lombardi-trofeet. Det som så ut som en trygg ledelse på 22 poeng endte med en nær-døden-opplevelse av de helt sjeldne. At Ray Lewis står igjen som legende og vinner er et paradoks – ja, han har fortjent det, men i denne kampen ble både han og Ravens tidvis parkert av Colin Kaepernick. I perioder var gamle Ray helt borte vekk, men da det trengtes som mest maktet Ravens en goal line stand som reddet en ny ring.

- Dette gjorde vi for Baltimore, hikstet Lewis på sedvanlig vis.

At det måtte et strømbrudd til for å vekke 49ers sier i grunn alt om deres førsteomgang. Joe Flacco var derimot våken fra første stund, og spilte en nær prikkfri kamp. Han ble fortjent MVP etter 287 yards og 3 touchdownpasninger. Legg til at vi også fikk tidenes lengste touchdown-løp i en Super Bowl og tidenes lengste touchdown-rush av en quarterback så skjønner noen og enhver at gamle Jack og Jackie Harbaugh neppe kommer til å sovne helt med det første. Det er ikke hver dag man ser sine sønner kjempe en episk kamp mens en hel verden ser på. Sjelden har jeg opplevd større spenning i idrettssammenheng, og de dype analysene får komme senere. Nå holder det lenge å si at dette var fantastisk underholdning. 

Vi må ta det tilnærmet kronologisk, for her kom høydepunktene tett som hagl:

1.quarter

Nerver preger åpningen. Ravens vinner myntkastet, og velger å la 49ers åpne ballet. En tydlig spent Kapernick får ingen drømmeåpning. To tidlige penalties mot San Fransisco, en på offense, og en på defense, gjør at Ravens får ballen. Iskalde Joe Flacco takker for tilliten, og finner Anquan Boldin i end zone. 49ers slår tilbake med god drive, men Kaepernick blir sacket. Field goal ved David Akers gjør at det står 7-3 til Ravens. 

2. quarter

Mye 49ers, men en kostbar fumble skaper bølger. Ravens stuper rett i end zone, Flacco finner Dennis Pitta og det står 14-3. Flaccos feilfrie åpning bare fortsetter, og han er bevegelig og trygg i alt han gjør. Første  49ers-drive etter Pittas touchdown ender med at Kaepernick kaster interception til, hvem ellers, Ed Reed. Så koker det litt over for storebror Harbaugh. I stedet for å utnytte en field goal-mulighet, prøver han en fake. Kicker Justin Tucker rekker ikke frem til verken 1. down eller end zone. Det som kunne vært 17-3, ble stående på 14-3.

Men Ravens lot seg ikke påvirke nevneverdig, og på 3.and10, med 1.50 igjen på klokka kastet Flacco en 56 yard touchdown til Jacoby Jones. Culliver var helt på bærtur i forsvar. Jones falt etter å ha fakket ballen, men han ble aldri berørt. Jones reiste seg derfor igjen, fintet ut Culliver og løp inn til touchdown – 21-3. Colin Kaepernick forsøker lede 49ers til end zone, men må nøye seg med Akers-field goal.

Half time.

21-6 til Ravens. Beyoncé kjører show! John smiler, Jim smeller.

3. quarter

Kickoff: Jacoby Jones løper den helt inn og feirer med Ray Lewis-dansen. Longest touchdown-play in Super Bowl-history.109 yards, endres senere til 108. Stillingen er 28-6, og det ser helsvart ut. Det blir det også når strømmen går – og blir borte i 36 minutter.

Den drøye halvtimen må ha gjort noe med 49ers, for når strømmen kommer tilbake er det et nytt lag som stiller i rødt og gull. En god drive følger, og Kaepernick finner Michael Crabtree som løper inn i end zone. Håpet lever på 28-13. Men Ravens har fremdeles en 15 poengs ledelse.

Ravens går så på en 3 and out, og Flacco sackes på egen ti yard linje. Ted Ginn jr med bra run back på punten, og Kaepernick finner Davis til en viktig first down. Frank Gore banker så inn en ny touchdown etter en monsterblokk av Walker. Ngata må ut av kampen, og det lukter et 49ers-comeback med historisk sus. Etter to touchdowns på 2.21 min begynner Jim Harbaugh å smile igjen. Det står 28-20, og det er fem minutter igjen av 3. quarter.

Så fumbler Ray Rice! 49ers avanserer, men må gå for field goal. David Akers fortsetter sin ustabile sesong med å bomme fra 39 yards. Han faller klønete etterpå, og får flag på at en forsvarer har kastet seg inn i ham. Nytt forsøk, nå fra 34 yards, og tre poeng sikres. 28-23.

4. quarter

Ravens vil ha spikeren i 49ers-kista, men lillebrors menn står i mot på egen goal line. Tucker banker inn field goal fra 19 yards, og stillingen er 31-23.

Så viser Colin Kaepernick hva han kan, og Joe Theisman sier det på følgende vis:

”You just can’t teach speed”. Kaepernick runder hjørnet, og fosser inn til ny tocuhdown.

Stillingen er nå 31-29, og San Fransisco prøver en two-point-conversion for utligning. Kaepernick må kaste bort ballen på grunn av godt pass rush.

Ravens før tilbake ballen, og etter mer godt spill fra Flacco, Pitta og Bolden bankes en field goal inn fra 38 yards. Stillingen er 34-29 med 4.10 igjen på klokka.

Kaepernick har for alvor blitt varm i trøya, og tar med seg 49ers nedover banen i et fryktelig tempo. Før man når 2 minute warning er 49ers tilbake i red zone, men fire forsøk uten touchdown gjør at håpet svinner tross en fabelaktig second half.

John Harbaugh er smart, bruker tid på løp, tar sine timeouts, og i stedet for å punte brukes noen verdifulle sekunder på å ta en safety i egen sone. 49ers har fire sekunder til rådighet når Ted Ginn Jr. til slutt mottar ballen langt inne på egen halvdel, og i det han takles i bakken kan Ravens juble for sin andre Super Bowl-tittel etter 34-31 mot 49ers.

Lillebror og storebror klemmer, Ray Lewis danser, Flacco får ny bil og hele Baltimore står på hodet mens Superdome rister. For en kveld!

LES OGSÅ:

- Harbaugh vinner!

- Forsvar vinner mesterskap

- Kaepernick eller Flacco?

- Bror mot bror i finalen