www.superbowl.no

NFL-bloggen

09-09-2013
I år kan det ta av.

 

Endelig er det sesongstart i NFL, og det ofte brukte uttrykket «interessen har aldri vært større» dukker opp igjen på både blogger, i forum og i media. Da særlig om nordmenns forhold til amerikansk fotball. I utgangspunktet er dette fantastisk, men er det tomme ord? De fleste har fremdeles kun én kamp på samvittigheten hvert år – Super Bowl, selvfølgelig.

Personlig har jeg tro på at 2013 kan bli et gjennombrudd for amerikansk fotball i Norge. En viss Håvard Rugland skal ha en stor del av æren for nettopp det. Selv om det ikke ble kontrakt i første omgang har hans lille USA-turné skapt enormt med oppmerksomhet rundt NFL. Alle de store, norske mediehusene har hatt saker på «Kickalicious», og mange som aldri før har interessert seg for idretten har blitt nysgjerrige. At stadig flere unge mennesker får øynene opp for amerikansk fotball ser vi her hjemme også. Det har lenge vært to divisjoner på seniornivå, men stadig flere klubber satser også på ungdomsavdelinger. Ungdom helt ned i 13-årsalderen fatter interesse for den ovale ballen, og de vokser opp med sporten på en helt annen måte enn min generasjon har gjort.

Men det er aldri for sent. Som fersk 30-åring, og nybakt småbarnsfar har jeg tatt steget – og begynt med amerikansk fotball i praksis. Galskap, vil nok mange si. Det begynte med at vi hadde en dedikert liten gjeng i Fredrikstad som sårt savnet et lag. 5. april så Fredrikstad Kings dagens lys, og brått var undertegnede både tight end og sportslig leder. Nå er gruppa på snaut 40 mann med stort og smått, og vi har kommet langt på kort tid. Selv på norsk amatørnivå gir amerikansk fotball mye. Samholdet som «det ultimate lagspillet» sørger for må prøves for og forstås. At det er forskjell på teori og praksis blir også veldig tydelig når man får på seg pads og hjelm. Kings satser på deltagelse i 2. divisjon neste år, etter en spennende «høstliga» for nystartede, norske lag nå i oktober. Fortsettelse følger...

Kings tilfører kanskje den norske fotballfloraen litt gjennom sin tilstedeværelse i Østfold, men for interessen på riksplan er det langt viktigere at NFL nå nevnes stadig oftere på nettet og på TV. Viasat har lenge satset på sporten (selv om de fremdeles tviholder på den utdaterte NFL-logoen år etter år), og det er glimrende. At man nå også kan få alt av kamper via gamepass er en gave for fansen. Kampene i London bidrar også på en positiv måte. TV 2 har så vidt begynt å vise klipp fra nattens kamper på sine sportssendinger på nyhetskanalen – det er et godt tegn. Den norske gruppa NFL Fans Norway på Facebook blir også større hver eneste dag. 

At forbundet, NAIF, også har valgt å etablere et norsk landslag i amerikansk fotball igjen, er et tegn i tiden. Noe er på gang. Skal sporten fortsette å vokse i Norge må alle interesserte "spread the word". Det må ikke bli en lukket, liten klubb for særinger som liker en sport som ingen andre skjønner noe av - amerikansk fotball må folkeliggjøres. Det gjelder både klubbene, som må ta i mot nye spillere med åpne armer - men også fansen som har hatt en tendens til å fnyse litt av newbies som ikke kan gjøre rede for The Tuck Rule. En slik holdning er destruktiv, og heldigvis er de fleste i dag langt mer inkluderende når nye fans og spillere fatter interesse. Jeg ønsker alle fans og NFL-venner en god sesong. NFL-bloggen vil dukke opp med høyst ujevne mellomrom fremover...

Fyr gjerne løs med ris eller ros i forumet :-)