www.superbowl.no

NFL-bloggen uke 16

27-12-2010
MVP: Vick vs Brady

NFL-bloggen har ligget litt i dvale, men med play off like rundt hjørnet skal det også avgjøres hvem som har vært sesongens MVP. Og det står i praksis mellom to mann, to quarterbacker, to helt forskjellige spillere.

I det røde hjørnet finner vi Michael Vick, mannen som ble satt bak lås og slå for å ha drevet med bestialske hundekamper. Spilleren som på et tidspunkt var blant ligaens best betalte spillere, og som uker senere måtte bytte ut hjelmen med fangedrakt.

I det blå hjørnet står Tom Brady. Ligaens fremste posterboy, og hovedårsaken til at New England Patriots vant AFC East. Begge har utrolige historier bak seg. Brady som ble plukket som nummer 199 i draften, og som kan vise til tre Super Bowl-ringer på fire forsøk er blitt symbolet på Patriots-dominansen på 2000-tallet. Vick som kom tilbake fra utestengelse har vist seg som en bedre spiller enn noen gang før, og han virker å ha modnet så mye at Eagles faktisk fremstår som en reell contender. Men hvem har vært best i år? For å svare på det må man først definere hva MVP egentlig betyr. Hva ligger det i å være ligaens mest verdifulle spiller? Det man ofte ser er at prisen tilfaller en quarterback, nettopp fordi de påvirker sitt lag i så stor grad.

Denne gang kan vi slå fast at det står mellom to av dem, og dermed blir neste spørsmål følgende: Hvem av de to er viktigst for sitt eget lag. Brady er veteranen på et relativt ungt Patriots-lag som har hatt et generasjonsskifte på defense. Med Moss’ avgang har Brady og Belichich gitt de øvrige på offense menger med tillit og ansvar. Gronkowksi, Hernandez og Woodhead har tatt NFL med storm i år, og med Branch som tilbakevendt joker har bredden vært Bradys viktigste våpen. En meget solid Wes Welker er heller ikke noe dårlig target.

For Vick har det handlet mest om Vick. Ja, han har våpen som han benytter seg av, men at han har stjålet overskriftene handler mest om hans egne evner. Har han blitt en bedre pocket passer? Uten tvil. Har han mer ro enn før? Åpenbart. Er han fremdeles skumlest når han løper selv? Definitivt. Hans fart og overblikk er second to none. Ingen kan gjøre det Vick kan gjøre med ballen i hendene. Men i kamper der han har blitt truet til å løpe mot høyre, og hvor pass rushet har vært solid, har enkelte lag klart å kneble Eagles.

Brady bare kaster, kaster og kaster – uten interceptions. Blir det for hett rundt ørene på ham har New England fått et running game som kan benyttes, men i Philadelphia overlates veldig mye til Vick. Så skal jeg prøve meg på en oppsummering ser jeg tingenes tilstand slik: Ingen har vært mer solid i år enn Tom Brady. Han har vært lederen med stor L i Patriots, og jeg ser det som sannsynlig at han vinner prisen fordi Pats har en solid record – og fordi han er plettfrie Tom Brady. Når det er sagt mener jeg personlig at prisen burde gå til Michael Vick. Ikke fordi han har kommet tilbake fra hundetrøbbel og fengselsdom, men fordi han – individuelt sett – har vært ligaens beste spiller i år. Ingen spiller er viktigere for sitt lag enn Vick akkurat nå, selv ikke Brady, og ergo synes jeg Vick bør vinne.

Men jeg tror ikke han gjør det.

Enig eller uenig? Si din mening i forumet