www.superbowl.no

NFL-bloggen

24-01-2011

Super Bowl XLV

Det er duket for Super Bowl XLV i Arlington, og alt er som kjent digert i Texas. Derfor er det passende at Pittsburgh Steelers og Green Bay Packers er de to lagene som inntar mektige Cowboys Stadium 6. februar. De to lagene er uten tvil blant de mest dominante franchisene i NFL-historien. Steelers går for sin syvende Super Bowl-triumf, etter at Chuck Noll og ”The Steel Curtain” sørget for fire Vince Lombardi-trofeer på seks år på 70-tallet, Bill Cowher reddet 90-årene med ”The One for the Thumb”, og Mike Tomlin ble tidens yngste NFL-trener til å vinne en Super Bowl da han og Steelers senket Cardinals i Super Bowl XLIIII. Da var jeg på plass i Tampa, og jeg fikk se feiringen i Steelers-garderoben på nært hold. Jeg lærte også noe om vinnermentaliteten som finnes i Pittsburgh. De blir ikke nervøse når kampen står og vipper, de gleder seg til tøffe kamper, og de leverer nesten alltid når det trengs. Seks pokaler taler sitt tydelige språk – ingen har syv, ennå.

Men i Arlington får de en formidabel oppgave allikevel. Green Bay var i mange år hjemstedet til mannen som har gitt sitt navn til pokalen som alle drømmer om å løfte. Vince Lombardi gjorde gull av gråstein i lille Green Bay på 60-tallet, og han ledet Packers til seire i både Super Bowl I og Super Bowl II – riktignok ble kampene kalt World Championship Game den gangen da AFL og NFL ennå ikke var slått sammen. Men Lombardi og Packers er fremdeles institusjoner i fotballsammenheng, og selv om ikke Green Bay har vunnet det gjeve trofeet siden Brett Favre spilte i grønt i 1997 har de en alle tiders mulighet nå. For som vanlig vil aller mest fokus rettes mot quarterbackene. Aaron Rodgers og Ben Roethlisberger. Big Ben har allerede vunnet to ringer, men vinner han en tredje – etter det året han har hatt – så er Hall of Fame-status sikret , og han tangerer samtidig Tom Brady med hensyn til mesterskap. Kan Roethlisberger slå tilbake etter voldtektsanklager og utestengelse fra ligaen har han fortjent all den honnør han kan få.

For Aaron Rodgers handler det om å ta det endelige skrittet ut av Brett Favres skygge. Han må vinne et mesterskap med Packers for å etablere seg som nummer 1 i Green Bay, og han har det som skal til. Hans sluttspillstatistikk er fantastisk, og selv om han ikke var like gnistrende mot Bears som han var mot Falcons, så var han god nok.  De neste dagene vil alt handle om Super Bowl i USA.  Er Clay Matthews viktigere enn James Harrison? Vil Troy Polamalu bli en joker igjen? Kan Steelers nekte Rodgers rom til å scramble? Vil Big Ben klare å være disiplinert? Hvilken trener får mest ut av laget sitt på kampdagen? For fansen gjelder det å nyte ventetiden, for når kampen er slutt er det lenge til det blir mer moro. At det ikke blir Pro Bowl-spill på Steelers- og Packers-spillerne er nok helt greit, Hawaii får bare vente når det står om Super Bowl-seier. Rammen rundt kampen kunne ikke vært større, bedre eller mer tettpakket av historie og kultur.

Det er dette Super Bowl handler om, og vi gleder oss.

Bli med på Super Bowl-debatten her