www.superbowl.no

Go, Pack, Go!

07-02-2011
Super Bowl-bloggen

Jeg skal ikke fordype meg i detaljene rundt selve kampen, det kan du lese mer om her, men vi må snakke litt om betydningen av Green Bay Packers seier i Super Bowl XLV. En ting er det faktum at alt som kunne krype og gå av kjendiser var på plass i Jerry World, det er de jo som regel, men noe helt annet er ringvirkningene av at Packers viste seg som Amerikas lag på den største scenen i landet. Laget som er eid av fansen i Green Bay spilte med hjertet, og da veteranene Donald Driver og Charles Woodson måtte gi tapt reiste andre seg og tok ansvar.

Det er helt i Vince Lomardis ånd. Den legendariske trenerhelten gjorde Packers til Packers. Han snudde et franchise rundt, og skapte vinnere av tapere. Hans resept var enkel: Jobb hardere enn alle andre, vær mer disiplinerte enn alle andre, og spill for hverandre. Selvsagt må man ha ledere, man må ha stjerner og frontfigurer – og Packers hadde aldri slått Steelers uten Aaron Rodgers. Men det var kollektivet som dro lasset, det var laget Green Bay Packers som beseiret laget Pittsburgh Steelers – og de gjorde det på sin egen måte. Ballen ble kastet mye, for de forstod at å dundre gjennom Steelers stålforsvar var nytteløst. De spilte sitt eget spill, tok store sjanser og fikk betalt for det. Og selv om Packers var ørsmå favoritter sitter jeg igjen med en deilig underdog-følelse etter nattens seier.

For maskinen Steelers trodde nok nesten den var uslåelig. Med all respekt for Mike Tomlin og Ben Roethlisberger så var de begge i sjokk på stillingen 21-3, og de var begge bombesikre på seier mens Pittsburgh spiste opp Packers-ledelsen poeng for poeng. At det var Big Ben som skulle bli kampens statistiske syndebukk var uventet. Han pleier som regel å vinne dueller der han selv kan bli matchvinner. Hadde han truet inn en sen touchdown ville det vært Steelers for alle penga i dag, så jevnt var det faktisk. I stedet får Roethlisberger-kritikerne vann på mølla, og Ben har nå en 2-1 i statistikk i Super Bowl – noe som er langt mer menneskelig enn 3-0. 

Men vi dveler ikke ved det nå, for det er lenge til sesongstart og debattene blir mange. Det som er mest interessant er hvordan Aaron Rodgers og Green Bay har klart å komme tilbake på fotballkartet igjen. De hadde vunnet Super Bowl tre ganger før, men de to første gangene er så lenge siden at Lombardi selv stod på sidelinjen. Bart Starr ble MVP begge gangene, og han var på plass i Texas da Rodgers løftet Lomardi-trofeet over hodet. Med det løftet tok han også steget ut av skyggen til fenomenet Brett Favre. Nå har de begge en seier på den største scenen, og Rodgers har alle muligheter til å skape sin egen arv på Lambau. Der er det garantert kaldt, folksomt og festlig i dag. Er det noe de kan på tundraen så er det å feire, og de drøyt 100.000 menneskene i Green Bay vet å sette pris på at Lombardi kommer hjem i form av sølvtøy.

I en sesong der teateret Lombardi ble satt opp på Broadway til rungende applaus og flotte kritikker var det kanskje passende at nettopp Green Bay fikk stå igjen som mestere. De tok den tunge veien om wild card-plass og tre bortekamper, men de stod sammen da det gjaldt. Nattens Super Bowl ble enda et lite eventyr i amerikansk fotball, og det er åpenbart at interessen for NFL nå brer om seg også her til lands. Det ble diskutert heftig både før, under og etter kampslutt – av norske fans – og medieomtalen har aldri vært større. At nettopp Green Bay vant i år tror jeg gjør at de kan få en unik standig blant mange nordmenn som for alvor fikk øynene opp for NFL i natt. At de kommer fra den ”norske” staten Wisconsin gjør neppe interessen mindre.

En fantastisk sesong er slutt, men som de sier i NFL Network: ”Sesongen tar egentlig aldri slutt”. Her på superbowl.no har vi opplevd vekst fra uke til uke sesongen igjennom, og det toppet seg med rekord i går. Målet er fortsatt vekst i 2011, og det er realistisk. Snart er det draft, og da må det diskuteres og lages mock drafts igjen. Men først får vi la Packers-fansen bytte ut ost med en velsmakende karamell – de har fortjent å suge litt på den nå.