www.superbowl.no

NFL-bloggen

20-04-2012

Cam eller Luck?

NFL-draften er rett rundt hjørnet, og det er nå kjent at Indianapolis Colts vil velge Andrew Luck aller først. Quarterbacken har blitt hyllet for sin collegekarriere, og mange eksperter hevder han er den mest NFL-klare quarterbacken som noensinne gjør seg klar for draft. Han skal bli den nye Peyton Manning. Det sa veldig få om Cam Newton på samme tid i fjor, for selv om Newton også ble valgt aller først var langt færre skråsikre på at han ville slå til fra første stund.

Men Newton overbeviste umiddelbart, og hans stats fra første sesong er nesten ikke mulig å fatte. Se bare her:

Passing yards: 4051

Rushing yards: 706

Passing touchdowns: 21

Rushing touchdowns: 14

Passer rating: 84,5

Auburn-spilleren ga Panthers et løft av de helt sjeldne. Han debuterte like godt med 422 passing yards i sin aller første kamp mot Arizona Cardinals. Uken etter kastet han over 400 yards igjen. Tvilen hadde hele tiden gått på om Newton først og fremst var en stor Michael Vick – og at armen ikke var stødig nok. Ved sesongslutt var han den eneste quarterbacken som noensinne har kastet over 4000 yards og rushet over 500 yards på én sesong. Og han gjorde det som rookie. Aldri før har noen quarterback rushet inn 14 touchdowns heller – noensinne.

På en merkelig måte har derfor Cam Newton lagt et enorm press på Andrew Luck – som om ikke det var press nok å ha presset Peyton ut porten. Luck er en mer tradisjonell quarterback med hensyn til stil. Han er like stor som Newton rent fysisk, men mindre mobil og sannsynligvis enda bedre som ren pocket passer. Han kan løpe, men er ingen utpreget rushing quarterback. Han største fortrinn skal være at han er usedvanlig langt fremme til å være rookie. Han ser spillet, leser bevegelsene, holder igjen ballen, og kaster taktisk på samme måte som en spiller med langt mer erfaring enn det han selv har.

At han allerede har slått ut Robert Griffin III i kampen om førstevalgsstatus sier sitt, for også RGIII er ventet å slå fra seg mesterlig i NFL. I det stadig flere kaller en quartback-liga er franchise-quarterbacken blitt et must. Nå får både Colts og Redskins to atleter, to ledere og to spillere det er ventet store ting av. Men om noen av dem kan varte opp med en rookiesesong som Newton er tvilsomt – så får tiden vise om Super-Cam klarer å holde dampen oppe, og utfordrerne bak seg.

Hvem er best av Cam og Luck? Si din mening i forumet