www.superbowl.no

NFL-bloggen

29-07-2012
Ny sesong, nye tider.
Da er sommeren godt i gang, og det betyr også at det snart nærmer seg sesongstart. De fleste lagene har allerede kommet i gang med sommerens training camps, og tradisjonen tro slår HBO til med en ny sesong ”Hard Knocks”.

I år er det gledelig nok Miami Dolphins som følges tett i fem uker, og Chad ”Ochocinco” Johnson, Matt Moore, Reggie Bush og rookie Ryan Tannehill er noen av profilene man kan bli bedre kjent med ved å følge serien. Som journalist er jeg fascinert av stilen på denne serien, og på trenerteam og klubbledelse som lar TV-teamet komme så tett inn på deres forberedelser. Det viser på mange måter at hverdagen til mediene og klubbene som driver toppidrett hele tiden er i forandring, og at grensene mellom arbeidstid og fritid blir mindre og mindre.

Snart er alle spillere på enten facebook eller twitter også, og det gjør at de kan eksponere seg selv også når kameraene er skrudd av. Utfordringene ved dette er enorme. På NFLs egne sider ligger en lite hyggelig oversikt over alle spillerne som har kommet i klammeri med loven siden sesongslutt. Den er lang. Alt for lang. For selv om de fleste klubbene bruker tid og penger på medietrening er det så ufattelig mye lettere å bli tatt for en tabbe nå, enn det var for 10 år siden, eller for 20 år siden.

Én viktig årsak til dette er medieutviklingen. I en tid der ”alle” går med telefonen på seg, og nesten like mange til en hver tid har tilgang til både et kamera, et videokamera og internett sier det seg selv at langt flere tabber, og ulovligheter,  vil bli dokumentert – og at nyheten om dem vil spre seg raskere enn før. Om man kan kalle fyllekjøring eller slåssing for tabber er en helt annen diskusjon, men mye av det som før ble feiet under teppet vil bli publisert og gjennomanalysert i 2012.

Et poeng i den sammenheng er at nystartede NFL Magazine bare kom med fire utgaver før selskapet som stod for driften måtte gi tapt. Interessen var rett og slett ikke stor nok. Det sier litt at et offisielt blad fra NFL – med alt det innebærer av ressurser, innside access og arkivmuligheter – ikke overlever et halvt år. Tiden har gått fra magasinene muligens, for alt er på nett før man får snudd seg. Reportasjene blir gamle før de når postkassene, og det tidløse preget fenger ikke i en ny tid.

Jeg abonnerte på bladet, og likte det godt. Det hadde stort potensial, men i stedet for å dyrke det tidløse, klassiske og unike ved et magasinformat forsøkte man å henge på med egne utgivelser om draft og Super Bowl. Og da blir det fort old news. De skal ha kred for å ha gitt alle abonnenter alle pengene i retur, og takk for forsøket. For oss som fremdeles er svake for glanset papir, layout og lukten av trykksverte var det synd – så jeg skriver noen ord om det - på nettet.

Hva synes du om at spillerne ytrer seg døgnet rundt?

Bli med på årets Fantasy Football på superbowl.no