www.superbowl.no

Sett fra sidelinjen

20-08-2012
NFL Pre-Season

Mer enn bare trening

Av: Ole-André Sunnset-Taule

 

Alle de 32 NFL-lagene er i disse dager i training camp og godt i gang med forberedelser til neste sesong. For de av oss som følger den europeiske fotballvarianten er vi vant til treningskamper som opplading til en lang sesong. Her får første-elleveren muligheten til å spille seg i form, mens reserver og unggutter får en sjanse til å vise seg frem og få kamptrening. NFLs pre-season-kamper har dette til felles med europeisk fotball; de 22 beste får en mulighet til å flytte hva man har trent på på treningsbanen til kampsituasjon, mens 2. og 3.linja får en mulighet til å vise seg frem. Det er alikevel en stor forskjell som skiller disse to sportene, og derfor også betydningen av treningskamper. Mens unggutter og reservespillere i europeisk fotball ønsker spilletid med A-laget den kommende sesongen og benytter treningskamper til å vise seg frem, finnes det hundrevis av spillere i NFL-treningsleirene som kjemper for en jobb og en trygg økonomisk fremtid.

Når lagenes treningsleirer startet i juli hadde hvert lag en maksgrense på 90 spillere som de har lov til å ha i leiren. Innen første seriekamp sparkes i gang i september, er det kun 53 spillere igjen i den endelige troppen. Hele 29 spillere fra hvert lag har blitt sendt hjem med et "lykke til neste gang" på veien, mens 8 heldige utvalgte har blitt tilbudt plass på "the practice squad" (som navnet indikerer har disse spillerne lov til å trene med de andre spillerne, men de kan ikke være involvert i kamp). Spillertroppen skal ned fra 90 spillere til 53. 256 spillere får fortsette å trene med et NFL-lag (og vil tjene rundt 34 000 kroner i uka), mens hele 928 spillere vil stå uten kontrakt, og i verste fall få sin NFL-karriere avsluttet før den har begynt.

Og det er dette som gjør NFL Pre-Season så mye mer spennende og interessant enn treningskamper i andre sporter; i hvert ett lag finnes en haug med ulike historier som utvikler seg mot et klimaks i slutten av august og begynnelsen av september. Noen ender i tårer og knuste drømmer, mens andre ender i gledesrus og en sikret økonomisk fremtid. Hvert spill betyr noe for noen, og intensiteten blant "de unge og ukjente" er til tider over gjennomsnittet for en vanlig regular season kamp. Disse vet de kanskje bare får denne ene muligheten, dette ene spillet, denne ene kampen, til å avgjøre sin NFL-fremtid.

Personlig seg jeg som regel så mye jeg kan av pre-seasonkamper, men fokuserer stort sett på "de 22 beste". Unntaket er Broncos; når Broncos spiller ser jeg hvert eneste minutt av hver kamp, uansett når på døgnet de måtte gå (Denver@Arizona har kampstart kl 05.00 norsk tid). Jeg har spillerstallen på 90 spillere fremfor meg og vet som regel noe om alle og hva jeg skal se etter. Dette krever litt forarbeid, men det er så absolutt verdt det. Med bare litt forkunnskaper om hva du bør se etter hos ditt favorittlag går pre-seasonkamper fra å være en ubetydelig treningskamp hvor du ikke fikk sett din favorittspiller spesielt mye alikevel, til å bli en spennende kamp om jobber hvor hvert eneste spill, både offensivt og defensivt, kan være spillet som avgjør en spillers fremtid. Og hvert år er det nye områder som er interessante å følge, nye spørsmål som har meldt seg siden forrige sesong. Det jeg ser etter er blant annet:

Trenersituasjonen; har det vært trenerskifter siden i fjor og hvilken innvirkning forventer jeg som konsekvens av byttet? Hvordan viser dette seg i pre-season?

QB-situasjonen: Har vi en soleklar starting QB (en Tom Brady eller Drew Brees) eller har vi kamp om startjobben (som i Seattle, Arizona etc.)? I tillegg; hvem vinner jobben som backup QB og hvem forsvinner ut av laget? For eksempel i Denver har vi 4 QBs som kjemper om 3 plasser.

Offensive line: Hvordan ser linja ut? Som regel er det hard kamp om plassene på den offensive linja, så hvem er utfordrere til de som startet i fjor og hvordan ser de ut i pre-season?

I tillegg ser jeg på RB's, TE's og WR's for å finne hvilke svakheter vi har, og dermed ser jeg etter spillere som kan styrke posisjonene vi sliter i.

Defense: Hvilken formasjon spiller vi i og passer formasjonen den spillergruppa vi har? Hvilke områder slet vi med i fjor og hvem kan styrke dem? For å ta Broncos som eksempel igjen så spiller vi i en 4-3-formasjon noe som passer spillerne vi har langt bedre enn 3-4 (som Josh McDaniels prøvde å innføre). I tillegg er det spesielt DT-posisjonen samt the secondary (altså CB's og safeties) vi trengte å styrke fra ifjor. Vi draftet Derek Wolfe (DT) og signerte CB Tracy Porter, S Mike Adams og Jim Leonhard. I tillegg har LB-posisjonen blitt styrket ytterligere med veteranen Keith Brooking. Igjen handler pre-seasonkamper om å se hvordan de unge usignerte spillerne bruker mulighetene sine og hva de kan tilføre laget. Fremtidige superstjerner har ligget og lurt nederst på the depth chart i training camp tidligere i historien, og én takling, ett godt spill kan være forskjellen på en jobb i NFL og en jobb på Walmart.

Det som nå er nevnt er mye av grunnen til at jeg syntes pre-seasonkamper er fasinerende og spennende å se og derfor ikke ønsker å gå glipp av et minutt, men det kan som sagt være en fordel å ha litt forkunnskaper når man vil se laget sitt. Jeg håper denne lille artikkelen kan hjelpe deg litt på vei og kanskje vekke en større interesse for pre-season enn du allerede hadde?

--------------

Fakta om Pre-season:

- Hvert lag har lov til å ha maksimum 90 spillere i leiren

- Hvert lag spiller 4 Pre-Season-kamper, hvor lagene kan forhandle frem hvem de vil spille mot, men dato og klokkeslett blir satt av NFL. Om ikke lagene klarer å forhandle frem 4 kamper, blir de resterende satt av ligaen. I tillegg bestemmer NFL hvem som møtes i en 5.pre-seasonkamp som går som en del av Hall of Fame Weekend (i år møttes Arizona og New Orleans)

- Den 28.august må hvert NFL-lag kutte ned antall spillere fra 90 til 80

- Den 2.september må alle NFL-lag kutte ned spillerstallen fra 80 til 53 (pluss 8 spillere på the practice squad)

 

Hva synes du om Superbowl.no's nye spalte? Følger du med på pre-season? Hvordan har ditt lag gjort det så langt?

Bli med på debatten her