www.superbowl.no

NFL-bloggen

21-01-2013
Bror mot bror.

Da ble det finalen som så mange hadde drømt om. Harbaugh mot Harbaugh. Jim mot John. Bror mot bror. Super Baugh. Harbowl. For en episk matchup! Jim og 49ers lå under med 17-0, men kom mesterlig tilbake og smadret Falcons’ håp om en tur til New Orleans 3. februar. Tom Brady og Patriots virket tannløse og forsiktige uten Gronkowski, og maktet aldri å få noe grep om kampen mot Ray Lewis og Ravens. NFL-bloggen traff dermed bare på 1 av 2 tips, men ”Gronk”-faktoren var som nevnt ganske åpenbar – og det ble i det minste nevnt på forhånd.

Selv om Hernandez gjorde sitt beste for å ta over stafettpinnen ble Pats for forutsigbare uten åpenbare topp-recievere. Running gamet ble aldri effektivt nok, og når selv Wes Welker mister åpenbare catches da blir det tungt. Joe Flacco spilte en av sine aller beste kamper for Ravens, og viste igjen hvilken fabelaktig spiller han egentlig er. Forsvaret anført av Lewis leverte varene, og Boldin stod nok en gang frem som lagets åpenbare go-to-guy når det virkelig gjelder. Inn mot finalen er det plutselig helt åpent igjen. Begge lagene avsluttet med stil, begge lagene er proppfulle av selvtillit – og de to lags trenere kjenner hverandre som , ja, brødre.

Det som blir spennende nå er hva slags taktikk man satser på i Superdome. De to lagene har mange likheter, og de to brødrene har mange fellesnevnere i sin fotballfilosofi. Forsvar er utgangspunktet. Patrick Willis mot Ray Lewis kan bli en linebacker-duell av de helt sjeldne. Hvem leser motstanderes quarterback best? Flacco mot Kaepernick kan også bli fantastisk. To relativt like spillertyper der Flacco får et plusspoeng ekstra for rutine, og Kaepernick utligner med sin x-faktor. I ham har 49ers-fansen en slags moderne krysning av deres gamle favoritter Joe Montana og Steve Young. Kaepernick kan kaste alle kastene i boka, og han har en rakett av en arm. Han er en pocket passer av høy kvalitet, men hans sterkeste kort er hans evner til å lese spillet – og til selv å sette fart når sjansen byr seg. Jeg har selvfølgelig ikke tenkt til å opphøye ham til Montana/Young-status ennå, men hans skill-set er ganske unikt – og det gjør ham til en svært vanskelig mann å forsvare, for han kan alltid gjøre det uventede.

Det vi så mot Falcons var at 49ers nesten falt for eget grep. Man satset på coverage, og utfordret Ryan til å kaste. Få mann ble sendt i press, men Ryan takket og bukket. Han traff Jones, White og Gonzales gjentatte ganger, og 49ers måtte tenke nytt. Hva man gjør mot Flacco blir interessant. Han har ikke Kaepernicks fart, og vil i utgangspunktet få langt større trøbbel dersom han trues ut av pocketen, men han er minst like treffsikker når han får tid til å sikte.

Mye vil også avhenge av om Ray Rice eller Frank Gore har dagen. Det laget som etablerer det mest effektive running game vil også få de store sjansene til å kaste langt. I skrivende stund holder jeg en ørliten knapp på 49ers, jeg synes de virker mest komplette – men den fandenivoldskheten som Ravens har vist de siste to ukene er imponerende. Det blir finalenes finale med så mange gode historier at det kunne blitt bøker av mindre.  Mardi Gras i New Orleans begynner først om tre uker, men Super Bowl vil bli et vorspiel av historiske dimensjoner.

Tenk hvordan Jack og Jackie Harbaugh har det nå – to av sønnene deres møtes i Super Bowl som hovedtrenere for hvert sitt lag. For å sitere Jim: Who’s got it better than us? NOBODY!

NFL-bloggen kommer tilbake med flere analyser inn mot finalen.

Bli med på Super Bowl-debatten her