www.superbowl.no

NFL-bloggen

23-01-2013
Flacco eller Kapernick?

Det er 49ers mot Ravens, Harbaugh mot Harbaugh, men også Flacco mot Kaepernick. Det har blitt en rotfestet Super Bowl-tradisjon at MVP-æren som regel tilfaller quarterbacken som fører sitt lag til seier. Unntak finnes selvfølgelig, men at laget som skal vinne er avhengig av at quarterbacken har dagen, er nesten en forutsetning.

Så hvem er best av Joe Flacco og Colin Kaepernick når alt avgjøres i 4x15 minutter? Ingen av dem har spilt en Super Bowl før, men begge har garantert lyst til å vinne i New Orleans.

LES OGSÅ: - Bror mot bror i finalen

Fysisk er de ganske like. Begge er høye og atletiske, uten å ose power. Flacco er enda litt høyere enn Kapernick, og er litt tyngre – men typemessig har de mange fellesnevnere. Flaccos sterkeste kort er hans erfaring. Han har vunnet en playoff-kamp i alle sine fem første sesongen, og han er den eneste quarterback som har slått Patriots og Bill Belichick to ganger på Gillette Stadium i sluttspillsammenheng. I år har han slått både Tom Brady og Peyton Manning i sluttspillet, og han virker mer komfortabel med sin rolle enn noensinne. I årets sluttspill har han kastet åtte touchdowns og ingen interceptions, og han har sannsynligvis ligaens sterkeste deep ball-arm.

Kaepernick spiller bare sin andre sesong i NFL. Han begynte årets sesong som andrevalg, bak Alex Smith, og han måtte se både Smith og 49ers storspille i første halvdel av grunnspillet. Han fikk i all hovedsak sjansen på noen håpløse 3. downs, der hans laserlignende arm skulle få til det umulige. Det lykkes sjelden. Så fikk Smith hjernerystelse, og siden har han ikke fått spille. Kaepernick ble en sensasjon, og i sju kamper viste han fremgang i nærmest hver eneste kamp. Han ble i sin tid draftet også av baseballklubben Chicago Cubs, og hans fastball var fryktet. Som quarterback er han sjeldent rolig og trygg til å ha så få starter. Hans viktigste kvalitet er allikevel evnen til å lese spillet, og ofte får han tillit som unge quarterbacker sjelden får. Kaepernick vurderer tidvis selv om han skal satse på en enkel hand off til for eksempel Frank Gore, eller om han skal løpe selv. Dette forvirrer selvfølgelig forsvaret til motstanderen, og med sine lange klyv har Kaepernick blitt et våpen også langs bakken. Han har også en hovedtrener som selv var NFL-quarterback i veldig mange år.

Risikoen ved å løpe er selvfølgelig skader, og selv om Kapernick ennå ikke har tydd til stygge sklitaklings-slider ala Brady, har han fått noen smeller. Hans x-faktor gjør ham uforutsigbar, spennende og farlig, men han har også minimalt med erfaring fra øverste hylle – noe som kan føre til at han truer gjennom pasninger der en mer rutinert quarterback ville tatt en sack, eller kastet ballen ut av spill.

Flacco er en mer typisk pocket passer en Kaepernick, rett og slett fordi han ikke har samme fart. Han er ingen sinke, men han har ikke evnen til å sideforskyve som Kaepernick. Flacco ruller helst mot høyre, og det gjør han bra. Han trenger heller ikke store wind-up’en for å sende av gårde et prosjektil i retning end zone. At begge quarterbackene har sterke kastearmer og gode recievere borger for noen dristige plays, men det åpner også for intercepetions i en kamp der de to lags forsvar sannsynligvis er minst like gode som de respektive angrepene. Hvilken offensive line som klarer å stå i mot blir også veldig spennende, og her ser 49ers fryktelig tunge og sterke ut.

Kan Kaepernick få det rette tenningsnivået, uten å bli overtent, gjør han ting som Flacco ikke makter. Men Flacco vil ikke miste fatningen, og han vil sannsynligvis levere godt. Gjør han det, og Ravens-forsvaret spiller som de har gjort i sluttspillet til nå, kan det være nok. Langt fra alltid ser vi at en quarterback storspiller i en Super Bowl. Ofte holder det å ikke gjøre feil. Her ligger den store utfordringen for unge Kaepernick som er nødt til å spille sin livs kamp – uten å ta sjansene som er en del av hans natur. Sånn sett ser det ut til at iskalde Flacco har en liten fordel inn mot kampen, men hvem som faktisk takler presset i Superdome best får vi først se 3. februar.

Enig eller uenig? Ta debatten i forumet.