www.superbowl.no

NFL-bloggen

02-02-2014
Hvem vinner Super Bowl?

Super Bowl Sunday! Endelig er dagen her, og tradisjonen tro bør NFL-bloggen synse litt om hvem som kommer til å vinne. I år har det vært stusselig med oppdateringer på superbowl.no dessverre. Årsaken er en liten baby, husbygging og Fredrikstad Kings – men det betyr ikke at undertegnede har sovet i NFL-timen. Derfor drister jeg meg til å se enda litt nærmere på årets match up, og selvfølgelig må utfalles spås, nå noen timer før kampstart.  For øvrig er det fantastisk at stadig flere norske nettsteder, blogger og diskusjoner rundt NFL ser dagens lys. At interessen for det å spille amerikansk fotball i Norge også når nye høyder hvert år er fabelaktig. Men nå må vi konse på nattens finale…

Det blir naturlig å se på quarterbackene først. Peyton Manning og Russell Wilson har vært sine to lags åpenbare ledestjerner i årets sesong. Manning har gjennomført det som etter alt å dømme er den mest fantastiske qb-sesong ever. Statistikken sier sitt, men måten Manning har dominert på har allikevel vært vanskelig å ta inn over seg. At han ble årets MVP var selvsagt, og Mr. Omaha er selvfølgelig utrolig tent på å ta sin andre ring – og å komme likt med lillebror. Manning er coachen på banen, og han er nok ligaens mest analystiske og taktiske spiller når det kommer til både fotballforståelse, erfaring og smartness. Ikke for å snakke ned John Fox, men at Manning oser sjef kan ingen nekte for. 37-åringen er også den eneste spilleren på banen som har vunnet Super Bowl før. Han vet hva dette dreier seg om, og kommer til å være best forberedt av alle – som vanlig.

Russell Wilson har også hatt en fantastisk sesong, og han spiller som om han har vært i ligaen i 10 år. 25-åringen har ikke den klassiske QB-kroppen, og er mer en Drew Brees-type rent fysisk. I tillegg har Wilson evne til å scramble, kaste on the run, og stå i pocket når det trengs. Til å være ung, og atypisk bygd, er Wilson allikevel nær komplett som playmaker. I et lag der running game og godt defense er bærebjelkene har ikke alltid Wilson fått skinne. Det tar han med knusende ro, og hans modenhet og lederegenskaper har gjort ham til en favoritt både blant medspillere og fans. Wilson gjør akkurat det som trengs for at laget skal vinne – og er en drøm å forholde seg til. Hans record på hjemmebane er spinnvill, og det blir spennende å se om han fremstår like kald og rolig i natt.

Med de to qb’ene presentert bør vi se litt på styrkeforholdet mellom klubbene. Ser vi bort fra historie for en gangs skyld blir denne finalen stemplet som «Broncos offense vs Seahawks defense». Det er fair, men langt fra den hele og fulle sannhet når det gjelder match ups.

Seattles «Legion of Boom» - anført av pratmaker Richard Sherman vil gjøre det vanskelig for pasningsglade Manning. I en finale er alltid turnovers det som dreper. Manning husker med gru hvordan det gikk mot Saints – da han kastet en stygg interception til Tracy Porter i Super Bowl XLIV. Det var fjerde quarter, Saints ledet 24-17, 3.24 igjen på klokka – og så avgjorde en pick-six kampen. Det kan fort skje i natt også, og nå spilles kampen i sure New Jersey – ikke i solfylte Miami. Hvorvidt vær og føre vil spille en så stor rolle som mange har påstått tviler jeg på. Det er ikke meldt snø, det er ikke sprengkaldt, og da bør lagene ha relativt like forutsetninger for å vinne.

Det som vil bli en faktor er hvilken game plan Broncos velger. Er de tro mot sitt eget system vil det bety mange pasninger, og hvis corner Sherman tar ut enten Eric Decker eller sannsynligvis Demarius Thomas på sin side, bør Broncos-fans håpe at Wes Welker ha dagen som slot reciever. Han har spilt to finaler for Patriots, fakket en bøtte pasninger – men tapt to ganger. Samtidig er det fryktelig skummelt å sende Welker rett inn i midten til Kam Chancellor og Earl Thomas. Fysisk er Seahawks secondary ganske overlegne, og det blir derfor veldig spennende å se hvilken rolle den store tight end Julius Thomas får i Broncos. Han kan bli svært viktig, tror jeg.

Skal Manning bli kvitt ballen må hans offensive line gjøre jobben. Det har de gjort i hele år, og det er en kraftig undervurdert gjeng som sørger for å passe på ligaens fremste veteran. Manning er ikke mye tess når han må ut av pocket, og han liker dårlig å havne på ryggen. Kan Seahawks sette press på den levende legenden har de kommet langt på vei. Det beste Seattle kan gjøre for å vinne denne kampen er nemlig å holde Peyton på sidelinjen.

Men for å holde Seahawks ærlige må Denver også løpe med ballen. Byrden faller i all hovedsak på Knowshon Moreno som har hatt en kjempesesong. Seattle har et svært solid defense, og for Moreno – som er mer en screen-back enn en bulldoser – kan det fort bli en del løping på tvers. Jeg tror ikke han blir en stor faktor i kveldens finale, og da kan Denver få et problem.

Derimot tror jeg Marshawn Lynch er en potensiell MVP, for han har tyngden, eksplosivitet og råheten til å gå rett gjennom både to og tre mann før godstoget bremses. Det blir gull verdt for Seattle, for Denver må sende mye folk for å stoppe «Beast Mode», og da åpnes det muligheter for play action. Med Percy Harvin tilbake styrkes Seahawks offense. Han, Golden Tate og tight end Zach Miller vil kunne vinne mye på at Lynch er som en defense-magnet. I tillegg kan som nevnt Wilson løpe selv også. Der Broncos må løpe for å åpne rom til å kaste i, blir utfordringen motsatt for Pete Carrolls lag: De trenger noen dype trusler for strekke Broncos run defense. Satt på spissen tyder mye på at Seahawks har bedre forutsetninger for å løse sin utfordring enn Denver har i denne kampen. Sagt på en annen måte: Hvis Broncos offense og Seahawks defense utligner hverandre, er det enten Denvers defense eller Seattles offense som må avgjøre kampen. Da ser Seattle sterkest ut, synes jeg.

Ser man på sesongen som snart er over har Denver rullet over mer eller mindre all motstand. Selv i kamper der Broncos defense har slitt har sjelden motstanderne maktet å ta igjen poengplukkerne til Manning. De har tålt å slippe inn en del poeng fordi de har masseprodusert dem selv. Men Seahawks scoret faktisk 26 poeng i snitt, og de har et defense som også scorer poeng jevnt og trutt. At de ikke har sin 12. man i ryggen kan nok bety en god del, men Seahawks er innstilt på å utfordre tidenes beste quarterback til å gjøre akkurat det han gjør best – å kaste ballen.  Det er modig. Og det er ikke første gang ligaens mestscorende offense møter ligaens mestscorende defense i Super Bowl. Fire av de fem øvrige gangene dette har skjedd har defense vunnet finalen.

For å oppsummere litt tror jeg kampen blir fryktelig jevn, og magefølelsen min er ikke tydelig når det gjelder å tippe en vinner. Ingen bomber der, altså. Men skal jeg sette pengene på noen så må det faktisk bli Seahawks denne gang. Jeg unner Peyton Manning seieren etter hans historiske sesong, men jeg tror Seahawks vinner fordi Super Bowl ofte blir avgjort på feil. Seattle har et defense spekket med matchvinnere. Denver har et offense med like mange matchvinnere. Men Seattle har også et offense som kan slå gnister, og da blir x-faktoren Marshawn Lynch. Han, Seattles offensive line, Wilson og recieverne må nok score minst like mange poeng som de har gjort i serien – altså 26. Kan forsvaret deres bremse Broncos til en dag litt under pari er kampen helt åpen. Manning og kompani sørget for magiske 37,9 poeng i snitt. Kan «Legion of Boom» levere varene tror jeg «Beast Mode» fikser resten. La det regne skittles!

Seahawks vinner 31-24